Svanen

Møbler
1958
Svanen
Svanen

Del af totaldesignet afSAS Royal Hotel

Svanen
Som en del af Arne Jacobsens ikoniske indretning af SAS Royal Hotel stod Svanens organiske linjer i kontrast til arkitekturens minimalistiske æstetik.
ÅR:
1958
ARKITEKTURVÆRK
SAS Royal Hotel
DESIGN:
Arne Jacobsen
Værelse 606 på SAS Royal Hotel, der er blevet restaureret til at ligne Arne Jacobsens originale design. Foto: Norm Architects.

Svanen blev berømt som en del af Arne Jacobsens store totalindretning af SAS Royal Hotel. Med sin frie, skulpturelle form blev Svanen i 1950’erne billede på en ny tid, og møblet har lige siden været et ikon inden for dansk og internationalt møbeldesign.

Da SAS Royal Hotel åbnede i 1960, var det Københavns første skyskraber og et symbol på en fremtid med velstand, rejser og internationalt udsyn. Hotellet var i både indre og ydre gennemdesignet af Arne Jacobsen og betragtes i dag som hans ubestridte hovedværk. Med Svanen og Ægget som omdrejningspunkt, komponerede Arne Jacobsen et omfattende gesamtkunstwerk, der i sin helhed var præget af harmoni og samklang og i detaljen rigt på materialer, mønstre, farver og former. Her stod Svanen med sin bløde, organiske linjeføring som en kontrast til arkitekturens rette vinkler og minimalistiske æstetik.

Foto: Stjernegaard Fotografi.

Det organiske formsprog er resultatet af Arne Jacobsens kunstneriske tilgang til design samt en ny teknologi, som Fritz Hansen havde sikret sig rettighederne i midten af 1950’erne. Med den nye teknologi kunne møblet formes i et hårdt skummateriale, og formen var derfor ikke længere afhængig af træets tekniske muligheder. Som en billedhugger kunne Arne Jacobsen modellere sine stole op i gips og ler, inden udviklingen fortsatte på fabrikken sammen med Fritz Hansens teknikere. Resultatet var banebrydende fordi det satte designet fri af de begrænsninger, som de traditionelle materialer satte. Med denne teknologi udviklede Arne Jacobsen nogle af sine mest berømte og innovative møbeldesigns som Svanen, Ægget og Dråben, hvor godt håndværk, moderne teknologi og fri, kunstnerisk form forenes i ét skulpturelt møbel.

Svanen og Ægget. De to designs var centrale komponenter i Arne Jacobsens totale indretning af SAS Royal Hotel. Foto: Stjernegaard Fotografi.
Svanen
Produceret af
Præsentation af møblerne til SAS Royal Hotel på udstillingen Formes Scandinaves i Paris, 1958. Foto: Arne Jacobsen. Original på Det Kgl. Bibliotek - Danmarks Kunstbibliotek.

Som en billedhugger kunne Arne Jacobsen modellere sine stole op i gips og ler inden udviklingen fortsatte på fabrikken sammen med Fritz Hansens teknikere.

Med Svanen skrev Arne Jacobsen sig ind i den bølge af møbeldesigns med organiske og skulpturelle former, som opstod i kølvandet på 2. verdenskrig. Arkitekter som Alvaar Aalto, Eero Saarinen og Charles og Ray Eames eksperimenterede med nye, industrielle materialer og teknologier udviklet under 2. verdenskrig, for at skabe moderne møbler til et globalt marked. Krydsfinér, forskellige syntetiske skummaterialer og plastik tilbød muligheden for industriel masseproduktion, og gav desuden adgang til et frit, organisk formsprog. Arne Jacobsen lagde sig i forlængelse af denne bølge, men kombinerede industriens syntetiske materialer med en skandinavisk forståelse for de naturlige materialers stoflighed og varme.

Tidlig tegning af Svanen. Foto: Det Kgl. Bibliotek - Danmarks Kunstbibliotek.

Allerede i 1952 havde Arne Jacobsen gjort sig internationalt bemærket med Myren, hvor sæde og ryg var formet af ét stykke formspændt krydsfinér. Tidlige tegninger af Svanen sammenholdt med stolens karakteristiske form, hvor skallen skæres kraftigt til i overgangen mellem sæde og ryg, der hvor bøjningen er kraftigst, vidner om at Arne Jacobsen oprindeligt forestillede sig en stol udført i krydsfinér. Med Fritz Hansens nye fremstillingsmetode, hvor siddeskallen kunne støbes i kunststoffet styropor, blev Svanen i stedet til en polstret stol, men en ganske let en af slagsen. De første år fandtes også en model på træstel, som henvendte sig til et publikum med en mere traditionel hjemlig indretning. Til SAS Royal Hotel blev der desuden udviklet en sofamodel, som også kom i produktion under navnet Svanesofaen.

Foyeren i Danmarks Nationalbank. Foto: Dissing+Weitling.
Arne Jacobsen i sit hjem på Strandvejen 413. Foto: © Janne Woldbye / VISDA.

På SAS Royal Hotel var Svanen med til at skabe et miljø præget af international klasse og moderne komfort. Siden optrådte Svanen ofte i de omfattende totalindretninger som Arne Jacobsen realiserede i forbindelse med sine arkitekturprojekter.

På SAS Royal Hotel var Svanen med til at skabe et miljø præget af international klasse og moderne komfort. Siden optrådte Svanen ofte i de omfattende totalindretninger som Arne Jacobsen realiserede i forbindelse med sine arkitekturprojekter, ofte placeret i grupper centralt i et rektangulært, højloftet rum som en intim og sanselig tilføjelse til et spektakulært rum. Eksempelvis i 1964, hvor Arne Jacobsen færdiggjorde St. Catherine’s College i Oxford. Her stod de læderbetrukne Svanestole omkring runde borde i biblioteksrummet, der hævede sig over to etager. Og igen i Nationalbankens katedrallignende ankomsthal, hvor en gruppe sorte Svaner skaber et imødekommende fokuspunkt i det ellers overvældende rum.

 

Kilder: Arne Jacobsen Design Archives. / Arne Jacobsens tegninger. Samlingens af arkitekturtegninger, Det Kongelige Bibliotek – Danmarks Kunstbibliotek / Arne Jacobsens scrapbøger. Det Kongelige Bibliotek – Danmarks Kunstbibliotek / Sheridan, M. (2003). Room 606: The SAS House and the Work of Arne Jacobsen. London: Phaidon Press / Stenum Poulsen, K., Skaarup Larsen, A., & Staunsager, S. (2020). Arne Jacobsen – Designer Denmark. Kolding: Trapholt.  / Thau, C., & Vindum, K. (1998). Arne Jacobsen. København: Arkitektens Forlag. / Tøjner, P. E., & Vindum, K. (1994). Arne Jacobsen: arkitekt & designer. København: Dansk Design Center.

Biblioteket på St. Catherines College, Oxford. Foto: Egon Gade / Fritz Hansen.
Flere designs fra SAS Royal Hotel